top of page

Dalmatiankoirien LUA-projekti (kirjoitettu v. 2012)

Miksi dalmatiankoira muodostaa herkemmin uraattikiviä kuin muunrotuiset koirat? Mitä se käytännössä tarkoittaa, jos koirani sairastuu uraattikiviin? Miten voimme pyrkiä parantamaan rodun tilannetta uraattikiviongelman suhteen? Yritän vastata tässä kirjoituksessa näihin kysymyksiin parhaani mukaan.

Dalmatiankoirilla on erityinen geenivirhe, joka vaikuttaa virtsahapon aineenvaihduntaan. Tämä geeni on löydetty lähes sata vuotta sitten. Vuonna 1930 tehdystä dalmatiankoira-collie – risteytyksestä syntyi pentuja, joilla kaikilla oli normaali virtsahapon aineenvaihdunta. Tämä tarkoittaa sitä, että dalmatiankoiran on oltava homotsygoottisesti resessiivinen tuon geenin suhteen eli dalmatiankoiralla on kaksi kopiota resessiivisestä (=väistyvästä) mutatoituneesta geenistä. Tämä geeni periytyy samoin kuin dalmatiankoiran pilkkujen värityksen määräävä geeni. Mustapilkkuisuus on dominantti, ruskeapilkkuisuus on resessiivinen. Jos risteytät mustapilkkuisen (molemmat geenikopiot dominanttia mustapilkkuisuutta [BB]) ja ruskeapilkkuisen (molemmat geenikopiot resessiivistä ruskeaa [bb], on ainoa mahdollinen lopputulos mustapilkkuinen pentu, joka periyttää myös ruskeaa pilkkua [Bb].

Sama koskee geeniä, joka ohjaa virtsahappoaineenvaihduntaa. Normaalit eli geneettisesti terveet koirat SLC2A9 geenin suhteen ovat dominantteja [NN] ja voivat näin ollen periyttää vain N-geeniä. Perus dalmatiankoiralla taas on resessiivinen mutatoitunut pari [hu/hu]  ja näin ollen se voi periyttää vain hu-geeniä. Pentu perii molemmilta vanhemmiltaan yhden geenin tästä geeniparista. Jos risteytät esim. collien ja dalmatiankoiran, ainoa mahdollinen lopputulos on pentu, jolla on normaali virtsahapon aineenvaihdunta, N/hu, jossa N on saatu collielta ja hu dalmatiankoiralta. Yksi N-geeni takaa sen, että koira on ilmiasultaan (fenotyyppi) terve, eli sillä on normaali virtsa-aineenvaihdunta. N/hu koira taas periyttää sekä N että hu -geeniparia ja jokaisella pennulla on 50/50 mahdollisuus saada joko N tai hu tältä vanhemmaltaan.

Useimmat dalmatiankoirien terveyskyselyt, eläinlääkäriraportit sekä tutkimukset osoittavat, että virtsahappoon liittyvät virtsakivivaivat ovat ongelma dalmatiankoirilla rotuna ja että vaiva on kohtalaisen yleinen. Eri tutkimuksista (kansainvälisiä) tulee erilaisia tuloksia, mutta yleisesti uskotaan, että vajaasta 10 % :sta niinkin suureen lukuun kuin 30 % dalmatiankoirista voivat kärsiä uraattikide ja/tai -kiviongelmista jossain vaiheessa elämäänsä. Todellinen luku on kasvattajien, eläinlääkärien ja tutkijoinen väittelyn kohde. On lähes mahdotonta saada täysin oikeaa vastausta, koska dalmatiankoirapopulaation todellista määrää on kovin vaikea arvioida ja tiedon kerääminen yksittäisiltä koiranomistajilta on hankalaa. Käytännössä kaikki muut dalmatiankoirat, paitsi risteytysprojektin tervettä geeniä kantavaksi geenitestatut jälkeläiset, ovat genotyypiltään sairaita. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki koirat sairastuisivat elämänsä aikana. Suurin osa dalmatiankoirista on kuitenkin kliinisesti terveitä, mutta riski on olemassa.

Sairaus ei ole pelkästään dalmatiankoirien ongelma. Vuonna 2010 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan myös venäjänmustaterriereillä on sama geenimutaatio kuin dalmatiankoirilla, joskin tuossa rodussa genotyypiltään terveiden osuus on vielä kohtalaisen korkea, noin 49% kun taas dalmatiankoirilla oletettavasti genotyypiltään terveitä on 0%, risteytysprojektin jälkeläisiä lukuunottamatta. Dalmatiankoirien varsinainen takaisinristeytysprojekti alkoi vuonna 1973, kun Dr Robert Schaible teki alkuperäisen risteytyksen. Pentueen isä oli AKC rekisteröity pointteri CH Shandown’s Rapid Transit (kuvassa vas.) ja emä niinikään AKC rekisteröity dalmatiankoira Lady Godiva kuvassa oik.).


Näiden jälkeläinen on LUA-dalmatiankoirien kantaäiti Stocklore Hybrid (alla).Myöhemmin käytettiin AKC rekisteröityjä dalmatiankoiria näiden alkuperäisen yhdistelmän jälkeläisten kanssa. Ensimmäiset kolme astutusta (joita kutsutaan takaisinristeytykseksi), tuottivat jälkeläisiä yleisesti jakaumalla puolet LUA-pentuja ja puolet HUA-pentuja. LUA- ja HUA-takaisinristeytyspennuilla oli kymmenkertainen ero niiden virtsahapon kreatiniinin suhdeluvussa. Tänä päivänä on olemassa yksinkertainen geenitesti, jolla voidaan tunnistaa LUA- geeni. Nyt alkuperäisen risteytyksestä on jo yli 15 sukupolvea ja näillä jälkeläisillä on sukutaulussaan 99,8% AKC rekisteröityjä dalmatiankoiria. Niiden DNA on 99,8% dalmatiankoirilta ja sillä perusteella LUA/HUA jälkeläisiä ei voi enää erottaa geneettisesti muista AKC rekisteröidyistä dalmatiankoirista. Tekstissä painotetaan nimenomaan AKC rekisteröintiä, koska risteytysprojektin koirien rekisteröinti oli aluksi mutkallista kun AKC ei ollut niitä halukas rekisteröimään. Toinen amerikkalainen kenneljärjestö UKC oli suopeampi rekisteröinneissä, mutta se ei ole FCI:n tunnustama kenneljärjestö kuten AKC. UKC rekisteröidyn koiran rekisteröinti muualla maailmassa on siis huomattavasti hankalampaa, joissain maissa jopa mahdotonta.

Eurooppaan ensimmäiset LUA-dalmatiankoirat saapuivat vuonna 2010. Kaunis ruskeapilkkuinen narttu Fiacre’s First and Foremost asui pari vuotta Walesissa jalostuslainassa (1 pentue, jossa 2 LUA-pentua) Tyrodal-kennelissä ja käväisi näyttelyissäkin hienolla menestyksellä. LUA-pentueita on syntynyt Euroopassa jo useampia eri kasvattajilla. LUA-edelläkävijöitä ovat dalmatiankoirakennelit Tyrodal (Bitannia), Dalstorm (Britannia) ja Somora’s (Saksa). Koska projekti on valtavan suuri eikä tuloksia synny hetkessä, on tärkeää että yhä useampi kasvattaja kiinnostuisi tästä rodun terveyttä edistävästä asiasta. Tällä hetkellä Euroopan tunnetuin LUA-jalostusuros on niinikään USA:sta vuonna 2010 tuotu Stocklore Wizard of the Forrest ’Merlin’. Sillä on useampi pentue ympäri Eurooppaa. Olen seurannut tätä projektia jo pitkään ja yksi kasvatukseni tavoitteista oli jonain päivänä saada tämä geeni myös Suomeen. Vuonna 2012 kevättalvella sitten syntyi Merlinille pentue Somora’s kenneliin (emä Everwood Daisy Peach), josta toin itselleni ensimmäisen LUA-pennun. Somora’s Forrest Ranger, ’Felix’. Tuonti on aina riski, koska eihän sitä voi tietää, onko koira muilta osin terve. Lisäksi luonnekin pitää olla jalostusta ajatellen kohdillaan. Minulla kävi hyvä tuuri ja Felix oli sopusuhtainen, terverakenteinen, terveeksi tutkittu ja lempeäluonteinen pojanjässikkä. Felix kävi myös muutaman kerran näyttelyissä ja todettu erinomaiseksi rotunsa edustajaksi. Felixillä on yhteensä 3 pentuetta: Aboensis F, Lanaco's E sekä yksi pentue Ruotsissa. Felix menehtyi valitettavaan akuuttiin munuaisten vajaatoimintaan 7 vuoden iässä. Koska halusin varmistaa, ettei kyse ole perinnöllisestä vaivasta, avautin Felixin ja vastausten perusteella kyse oli yksilöllisestä munuaisten toimintahäiriöstä. Onneksi minulla on kotona Felixin poika Vode, jolla jo myös on jälkeläisiä useampi polvi.

Uraattikivet eivät ole mikään pikku juttu, jotka voidaan aina välttää pelkällä puriinien laskemisella. Ne ovat hyvin kivuliaita koiralle ja pahimmassa tapauksessa koira voi menehtyä, jos kiviä ei diagnosoida ja leikata ajoissa. Kerran kiviin sairastuneella on hyvin suuri riski muodostaa niitä uudestaan ja joutuu yleensä syömään erikoisruokaa lopun elämäänsä. Omilla koirillani ei onneksi ole uraattikivivaivoja ollut, mutta parilla kasvatillani ja muutamalla tutulla koiralla on. Kuten aina jalostuksessa, huomioon otettavia asioita on paljon. LUA-geeni ei saa viedä huomiota muusta terveydestä tai luonteesta vaan sen tulee olla osa jalostusohjelmaa. Projektilla on myös paljon vastustajia ympäri maailmaa. Ajattelemattomimmissa puheissa LUAkoiria pidetään sekarotuisina, jotka pilaavat rodun. Euroopasta löytyy mm. kasvattaja, joka ajaa LUA-koirien rekisteröintikieltoa. Surullisinta on, että hän itse on eläinlääkäri. Tämä on yksi syy, miksi LUA-koirien terveystarkastuksia pidetään ensiarvoisen tärkeinä ja niistä pidetään kirjaa. Projekti on saanut tuulta purjeisiin kuluneen muutaman vuoden aikana ja yhä useampi kasvattaja on ottanut LUAn mukaan jalostustyöhönsä. Tämä on todella ilahdusttavaa ja toivon, että tulevaisuus pehmentää rajataistelua vielä lisää. Kyse on kuitenkin meille kaikille rakkaasta rodusta.

Lyhenteiden selityksiä:
LUA ja NUA termeillä tarkoitetaan samaa asiaa, eli tervettä geeniä
LUA – Low Uric Acid
NUA – Normal Uric Acid
HUA – High Uric Acid
N/hu – Normal/high uric
N/N – Normal/Normal
hu/hu – high uric/high uric
AKC – American Kennel Club
UKC – United Kennel Club
FCI - Fédération Cynologique Internationale

Linkkejä:
http://www.luadalmatians.com/
https://luadalmatians-world.com/enus/

Aboensis LUA-pentueet ja niiden LUA-pennut

2014 Aboensis F (3 N/hu): Forrest Gump, Fiddler On The Roof, Femme Fatale
2015 Aboensis G (4 N/hu): Gem Of Forrest, Guardian Angel, Gift Of Fortune, Glimmer Of Hope

2016 Aboensis H (4 N/hu): Harry Potter, Hashtag Forrest At Perditas, Huckleberry Finn, Hope Summers

2017 Aboensis M (2 N/hu): Mystic Way's Charizard, Mystic Way's Primarina

2018 Aboensis hu/hu x N/hu K (2 N/hu): Kaunis Lotta, Kersantti Karoliina

2018 Aboensis N hu/hu x N/hu (5 N/hu): Northern Star, Nature's Art To Forrest, Noonday Aurora Borealis, Nordic Wonder, Nonstop Shining Sky

2020 Aboensis R N/hu x N/hu (2 N/N 5 N/hu): Run Forrest Run N/N, Run To The Stars N/N, Run Into The Wild N/hu, Run Around The World N/hu, Run Through The Jungle N/hu, Run With The Wind N/hu, Run Towards Your Dreams N/hu
2020 Aboensis S hu/hu N/hu (4 N/hu): Solar Tornado, Solar Eclipse, Solar Corona, Solar Halo
2021 Aboensis P (3 N/hu): Phalaropus Lobatus, Pagophila Eburnea, Phylloscopus Borealis
2022 Aboensis T hu/hu x N/hu (6 N/hu): Time Is Free But Priceless, Time Of My Life, Time To Run Forrest, Third Time's A Charm, Time Waits For No-One, Treasure Of Time
2022 Aboensis Cars N/hu x hu/hu (2 N/hu): Lightning McQueen, Sally Carrera
2023 Aboensis V hu/hu x N/hu

2024 Aboensis Caramel litter: (4 N/hu): Caramel Powder, Caramel Frappe, Caramel Macchiato, Caramel Popcorn2024 Aboensis Forrest litter: 2 N/N, 6 N/hu): Bronze Diamond Of Forrest, Blazing Emerald Of Forrest, Breeze Of Forrest Wind, Booming Forrest Fire, Blooming Forrest Flower, Banging Forrest Fighter, Brumous Forrest Fog, Bulletproof Forrest Ranger

Aboensis LUA champions
C.I.B. FI DK EE LV LT BALT RO CH RO GRCH FI LT VCH Aboensis Forrest Gump
2x BISS C.I.B. C.I.B.-V FI SE EE LV LT BALT CH EE RO JCH FI VCH EEJW'16 NORDW'17 FIW'19 HEW'21 ALPENVSG'23 HEVW'23 FIVW'23 Aboensis Gem Of Forrest
C.I.B. FI DK LT CH Aboensis Nature's Art To Forrest

C.I.B. FI EE LT LV BALT CH Aboensis Noonday Aurora Borealis

FI CH Aboensis Nordic Wonder

FI CH Aboensis Solar Corona

FI CH FI JCH Aboensis Phalaropus Lobatus

FI JCH NORDJW'22 Aboensis Third Time's A Charm

FI JCH NORDJW'22 FIJW'22 Aboensis Time To Run Forrest

FI CH FI JCH Aboensis Sally Carrera

pointteri.jpg
ladygodiva.jpg
hybrid.jpg

Dalmatian dogs LUA project (written in 2012)
 

Why are Dalmatian dogs more prone to urate stones than other breeds? What does it mean in practice if my dog gets urate stones? How can we try to improve the breed's situation with regard to the urate stone problem? In this article I will try to answer these questions as best I can.
 

Dalmatian dogs have a specific genetic defect that affects uric acid metabolism. This gene was discovered almost a hundred years ago. A 1930 cross between a Dalmatian and a Collie produced puppies that all had normal uric acid metabolism. This means that a Dalmatian dog must be homozygous recessive for that gene, i.e. a Dalmatian dog must have two copies of the recessive mutated gene. This gene is inherited in the same way as the gene that determines the colour of the spots in the Dalmatian dog. Black spotting is dominant, brown spotting is recessive. If you cross a black spotted (both copies of the gene dominant black [BB]) and a brown spotted (both copies of the gene recessive brown [bb]), the only possible outcome is a black spotted puppy that also inherits the brown spots [Bb].
 

The same applies to the gene that controls uric acid metabolism. Normal or genetically healthy dogs are dominant for the SLC2A9 gene [NN] and can therefore only transmit the N gene. The basic Dalmatian dog, on the other hand, has a recessive mutant pair [hu/hu] and thus can only transmit the hu gene. The puppy will inherit one gene from each of its parents in this gene pair. If you cross a collie and a Dalmatian, for example, the only possible outcome is a puppy with a normal uric acid metabolism, N/hu, where N is from the collie and hu from the Dalmatian. One N gene guarantees that the dog is healthy in appearance (phenotype), i.e. has a normal uric acid metabolism. An N/hu dog inherits both N and hu gene pairs and each puppy has a 50/50 chance of getting either N or hu from this parent.
 

Most Dalmatian dog health surveys, veterinary reports and studies show that uric acid-related urinary stone problems are a problem in Dalmatians as a breed and that the condition is moderately common. Different studies (international) give different results, but it is generally believed that from just under 10% to as many as 30% of Dalmatian dogs may suffer from urate crystal and/or urate stone problems at some point in their lives. The actual figure is a matter of debate between breeders, veterinarians and researchers.It is almost impossible to get a completely correct answer because the true size of the Dalmatian dog population is very difficult to estimate and it is difficult to collect data from individual dog owners.Virtually all other Dalmatian dogs, except the offspring of the cross-breeding project that have been genetically tested to carry the healthy gene, are genotypically affected by uric acid-related urinary stone problems. Of course, this does not mean that all dogs will suffer from the disease in their lifetime. The majority of Dalmatian dogs are clinically healthy, but there is a risk present.

The disease is not just a problem for Dalmatian dogs. According to a US study published in 2010, Russian Black Terriers also share the same genetic mutation as the Dalmatian, although in that breed the proportion of genotypically healthy dogs is still moderately high, around 49%, while in the Dalmatian the proportion of genotypically healthy dogs is supposedly 0%, excluding the offspring of the crossbreeding project. The actual backcrossing project for Dalmatian dogs started in 1973, when Dr Robert Schaible made the original cross. The sire of the litter was the AKC registered pointer CH Shandown's Rapid Transit (pictured left) and the dam was the AKC registered Dalmatian Lady Godiva (pictured right).

 

Their offspring is the dam of the LUA Dalmatian Stocklore Hybrid (below).Later, AKC registered Dalmatian dogs were used with the offspring of this original combination. The first three matings (called backcrosses) produced offspring with a general split of half LUA pups and half HUA pups. LUA and HUA backcrossed pups had a tenfold difference in their uric acid creatinine ratios. Today, there is a simple genetic test to identify the LUA gene. There are now over 15 generations of the original cross and these offspring have a pedigree of 99.8% AKC registered Dalmatian dogs. Their DNA is 99.8% Dalmatian and on that basis the LUA/HUA offspring can no longer be genetically distinguished from other AKC registered Dalmatian dogs. The emphasis in the text is on AKC registration, because the registration of the dogs in the crossbreeding project was initially complicated when the AKC was not willing to register them. Another American kennel organisation, the UKC, was more lenient on registrations, but it is not an FCI-recognised kennel organisation like the AKC. Registering a UKC-registered dog in the rest of the world is therefore much more difficult, and in some countries even impossible.

The first LUA Dalmatian dogs arrived in Europe in 2010.The beautiful brown spotted bitch Fiacre's First and Foremost lived in Wales for a couple of years and had a litter  (with 2 LUA puppies) in the Tyrodal Kennel and was shown with great success. There have been several LUA litters born in Europe by different breeders.LUA-premieres are the Dalmatian puppies Tyrodal (Bitannia), Dalstorm (UK) and Somora's (Germany).As the project is huge and the results are not instantaneous, it is important that more and more breeders take an interest in this issue that promotes the health of the breed.Currently, the best known LUA breeding male in Europe is 'Merlin', the Stocklore Wizard of the Forrest, also imported from the USA in 2010. He has several litters all over Europe.I have been following this project for a long time and one of my breeding goals was to one day bring this gene to Finland. In spring 2012 Merlin was born to a litter at Somora's kennel (dam Everwood Daisy Peach), from which I got my first LUA-puppy. Somora's Forrest Ranger, 'Felix'. Importing is always a risk, because you never know if the dog is otherwise healthy.In addition, the temperament has to be right for breeding.I was lucky and Felix was a well-behaved, healthy, well-examined and gentle little boy.Felix was also shown a few times and found to be an excellent representative of his breed.Felix has 3 litters in total, Aboensis F, Lanaco's E and one litter in Sweden.Felix died of an unfortunate acute renal failure at the age of 7 years.As I wanted to make sure that it was not a hereditary condition, I opened Felix up and the answers I got showed that it was an individual kidney dysfunction. Fortunately, I have Felix's son Vode at home, who already has several generations of offspring.

Urate stones are no small thing that can always be avoided by simply lowering the purines. They are very painful for the dog and in the worst case, the dog can die if the stones are not diagnosed and operated on in time.Once affected, a dog with stones is at very high risk of developing them again and will usually have to eat special diet for the rest of his life.Fortunately, my own dogs have never had urate stones, but a couple of dogs bred by me and a few dogs I know have had them.As always in breeding, there are many things to consider.The LUA gene should not detract from other health or temperament but should be part of the breeding program. Unfortunately there still are some breeders that are loud and clear against the project. In Europe, for example, there is a breeder who advocates a ban on the registration of LUA dogs. The saddest thing is that she herself is a vet. This is one of the reasons why health checks on LUA dogs are considered of the utmost importance and why records are kept. The project has been gaining momentum over the past few years and more and more breeders are including LUA in their breeding program. This is very gratifying and I hope that the future will soften the battle of the values even further. After all, this is a breed we all love.

Explanations for the terms:
LUA ja NUA mean the same, genetically healthy for uric acid metabolism
LUA – Low Uric Acid
NUA – Normal Uric Acid
HUA – High Uric Acid
N/hu – Normal/high uric
N/N – Normal/Normal
hu/hu – high uric/high uric
AKC – American Kennel Club
UKC – United Kennel Club
FCI - Fédération Cynologique Internationale

Links:
http://www.luadalmatians.com/
https://luadalmatians-world.com/enus/

Aboensis LUA-litters and the LUA puppies

2014 Aboensis F (3 N/hu): Forrest Gump, Fiddler On The Roof, Femme Fatale
2015 Aboensis G (4 N/hu): Gem Of Forrest, Guardian Angel, Gift Of Fortune, Glimmer Of Hope

2016 Aboensis H (4 N/hu): Harry Potter, Hashtag Forrest At Perditas, Huckleberry Finn, Hope Summers

2017 Aboensis M (2 N/hu): Mystic Way's Charizard, Mystic Way's Primarina

2018 Aboensis hu/hu x N/hu K (2 N/hu): Kaunis Lotta, Kersantti Karoliina

2018 Aboensis N hu/hu x N/hu (5 N/hu): Northern Star, Nature's Art To Forrest, Noonday Aurora Borealis, Nordic Wonder, Nonstop Shining Sky

2020 Aboensis R N/hu x N/hu (2 N/N 5 N/hu): Run Forrest Run N/N, Run To The Stars N/N, Run Into The Wild N/hu, Run Around The World N/hu, Run Through The Jungle N/hu, Run With The Wind N/hu, Run Towards Your Dreams N/hu
2020 Aboensis S hu/hu N/hu (4 N/hu): Solar Tornado, Solar Eclipse, Solar Corona, Solar Halo
2021 Aboensis P (3 N/hu): Phalaropus Lobatus, Pagophila Eburnea, Phylloscopus Borealis
2022 Aboensis T hu/hu x N/hu (6 N/hu): Time Is Free But Priceless, Time Of My Life, Time To Run Forrest, Third Time's A Charm, Time Waits For No-One, Treasure Of Time
2022 Aboensis Cars N/hu x hu/hu (2 N/hu): Lightning McQueen, Sally Carrera
2023 Aboensis V hu/hu x N/hu
2024 Aboensis Caramel litter: (4 N/hu): Caramel Powder, Caramel Frappe, Caramel Macchiato, Caramel Popcorn
2024 Aboensis Forrest litter: 2 N/N, 6 N/hu): Bronze Diamond Of Forrest, Blazing Emerald Of Forrest, Breeze Of Forrest Wind, Booming Forrest Fire, Blooming Forrest Flower, Banging Forrest Fighter, Brumous Forrest Fog, Bulletproof Forrest Ranger

 

Aboensis LUA champions
C.I.B. FI DK EE LV LT BALT RO CH RO GRCH FI LT VCH Aboensis Forrest Gump
2x BISS C.I.B. C.I.B.-V FI SE EE LV LT BALT CH EE RO JCH FI VCH EEJW'16 NORDW'17 FIW'19 HEW'21 ALPENVSG'23 HEVW'23 FIVW'23 Aboensis Gem Of Forrest
C.I.B. FI DK LT CH Aboensis Nature's Art To Forrest

C.I.B. FI EE LT LV BALT CH Aboensis Noonday Aurora Borealis

FI CH Aboensis Nordic Wonder

FI CH Aboensis Solar Corona

FI CH FI JCH Aboensis Phalaropus Lobatus

FI JCH NORDJW'22 Aboensis Third Time's A Charm

FI JCH NORDJW'22 FIJW'22 Aboensis Time To Run Forrest

FI CH FI JCH Aboensis Sally Carrera
 

pointteri.jpg
ladygodiva.jpg
hybrid.jpg
bottom of page